amp templates

GESCHIEDENIS

Beknopte geschiedenis.

Montenera is oorspronkelijk ontdekt door Columbus. Toen hij naar de Azoren voer ontdekte hij al snel een groot land ten noorden daar van. De Portugezen vestigden zich in het zuiden van het eiland, in een baai waar ze de nederzetting Novobão stichten. Dit is dan ook een van de oudste steden van Montenera. Het gebied rond Novobao werd door de Portugezen Novibon genoemd, naar de Portuegese hoofdstad Lissabon.

Toen de Nederlanders in 17e eeuw ten noorden van het eiland aankwamen was het eiland al gekoloniseerd door Portugezen en Spanjaarden. Deze hadden echter geen interesse in het koloniseren van wat zij noemden het “wilde noorden”. Toen de Nederlanders verder naar het zuiden trokken en de havenstad Blaeupoort vestigden (die ze noemden naar de bekende Nederlandse cartograaf Blaeu) werden de Spanjaarden en Portugezen toch bang dat ze het eiland kwijt zouden raken. Uiteindelijk leidde dat tot onderhandelingen waardoor Nederland een deel van Brazilie (Recife) aan Portugal afstond.
Montenera werd tot 1965 bestuurd vanuit 3 Europese landen: Verenigd Koninkrijk, Nederland en Portugal.
Ten tijde van de dekolonisatie werden de deelstaten ieder onafhankelijk.
In 1968, twee jaar na de onafhankelijkheid, besloten de vier deelstaten onder een landsnaam verder te gaan: de republiek Montenera (land van - vulkanische - bergen).
Het tegenwoordige Montenera is een onafhankelijke republiek, met verschillende bevolkingsgroepen. De hoofdstad Lassano ligt in het federaal district. Daar wordt voornamelijk Mondespera gesproken.