free website templates

DE KEUKEN VAN MONTENERA

Het vulkanische landschap speelt een belangrijke rol in de keuken van Montenera. 

Typische dranken en gerechten zijn: 

* Hete bliksem
* Lavawijn
* Lavanade (speciale limonade)
* Vulkaanchocolaatjes (zie foto links)Chocoladevulkaantjes
Typische lekkernij uit Montenera zijn de chocoladevulkaantjes. De traditie van chocolade werd door de Vlamingen ingebracht. De Vlamingen waren al reeds in de 15e eeuw op de Azoren aangekomen en later ook in Montenera. 

De dranktafel van Montenera

In Montenera werd op 16 juni 1773  'De vrede van Montenera' gesloten, een verdrag tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Tijdens de onderhandelingen over dit verdrag waren verschillende bevolkingsgroepen vertegenwoordigd. O.a. Britten (provincie Whots) die thee meebrachten tijdens de onderhandelingen. Ook de andere groepen brachten hun eigen drankje mee, zoals port (door de Portugezen) en jenever en oranjebitter (Nederlanders).
Tijdens de onderhandelingen werden de verschillende drankjes open op de tafel gezet en kon men van alles proberen. De deelnemers begonnen al snel de verschillende soorten drankjes de combineren en tijdens de verdere gesprekken bleef de tafel gevuld met de diverse drankjes die met de thee werden gecombineerd. Nadat de vrede was gesloten bleven ze in Montenera deze thee dranktafel gebruiken. In het begin bij belangrijken gebeurtenissen. In de loop de eeuwen werd het steeds meer een gewoonte. Tegenwoordig worden gasten ontvangen met deze thee dranktafel. 

Typisch Montenera gerecht: 

Voorgerecht: pompoensoep met rauwe taugé.

Hoofdgerecht: Hete bliksem, kleine gevulde paprika (met gegrilde en gekruide fijn gesneden groente en gestoof gekruid vlees (Rollade/hambeen) 

Nagerecht: Chocolade vulkaantjes met vruchten en ijs.